top of page

6 запитань, які варто поставити собі перед початком пошуку роботи

Співробітники залишають свої робочі місця частіше, ніж будь-коли — більшість працівників по всьому світу, які зайняті повний робочий день, активно шукають нові посади або просто готові до нової роботи.


Якщо ви належите до них, переконайтеся, що перш ніж почати пошук роботи, ви дослідили всі можливості для працевлаштування та з’ясували, що зробить вас щасливими на наступній посаді. Так, вам потрібна дорожня карта для вашого шляху до нової роботи.





Розглянемо ключові запитання, на які ви повинні відповісти собі, зі статті 6 questions to ask yourself before starting a job search.


Чи погоджуюся я інвестувати в себе?


Для початку запитайте, чи готові ви вкладати час і зусилля, необхідні для успішного пошуку роботи. Це дуже важливо, тому що для того, щоб знайти вакансію своєї мрії, вам потрібно буде приділити багато часу та сил.


Не всі готові викроїти цей час, особливо якщо вони вже працюють. Згідно зі звітом за 2022 рік, понад 70% кандидатів не подадуть заявку на роботу, якщо на її заповнення потрібно понад 15 хвилин. Це формула невдачі.


Які мої навички й інтереси?


Тепер запитайте себе, що вмієте робити та що вас справді цікавить. Ідея пізнання себе є дуже важливою, коли думаєте про те, як можете досягти успіху.


Ви – фахівець або керівник? Спеціалістом може бути арт-директор або копірайтер у рекламному агентстві, бухгалтер або інженер. Люди на цих посадах не працюють у повній ізоляції, але їм найбільше подобається сидіти за столом і займатися проєктом самостійно.


Лідер, з іншого боку, хоче бути там, надихаючи команду та координуючи більші завдання. Керівник будь-якого рівня, ймовірно, має навички роботи з людьми й інші «м’які скіли», такі як готовність слухати, співпереживати та співпрацювати. Лідер має якості, які надихають інших.


Запитайте себе, до якого типу людей ви належите та чи хочете продовжувати грати ту саму роль. І будьте реалістами щодо своїх сильних сторін. Якщо ви націлилися на певну категорію роботи, але вам об’єктивно не вистачає необхідних компетенцій, пройдіть навчання.


Чи хочу я новий напрям?


Настав час вирішити, чи хочете ви продовжувати працювати у своїй поточній сфері, чи бажаєте піти в новому напрямку. Цінуйте свої сильні сторони, але не дозволяйте минулому замкнути вас. Можливо, вам захочеться вирватися з цього шаблону. На обмірковування цього кроку може піти час, тож не поспішайте з рішенням.


Одним із ключових факторів, що визначають момент повороту, є те, чи ви все ще процвітаєте на своїй поточній посаді. Оскільки ви так багато часу проводите на роботі, очевидно, що хочете знайти посаду, яка вас захоплює. Це може означати не одну зміну роботи, доки ви не знайдете відповідний варіант.


Запитайте себе, чи справді вас надихає ваша робота. Роб Барнетт, автор книги «Наступна робота — найкраща робота: 11 стратегій, як отримати роботу зараз», ставить таке запитання: «Коли у вас дзвонить будильник і ви перебуваєте між сном і пробудженням, ви поспішаєте встати чи кажете «тьху»?» Він пояснює: «Це момент, коли говорить душа. Якщо ви кажете «тьху», то ваша робота не дає того, що вам потрібно».


У якій культурі я хочу працювати?


Визначтеся з тим, яку культуру ви бажаєте. Сьогодні культура — це величезний фактор для кожного, хто шукає роботу. Згідно з дослідженнями, переважна більшість пошукачів стверджують, що вони вивчають корпоративну культуру, перш ніж подавати заявку в компанію.


Організаційний психолог Адам Грант погоджується з тим, що культура має першорядне значення. Він радить: «Перш ніж прийняти пропозицію про роботу, варто запитати: чи хочу я стати схожим на людей тут? Ви можете прагнути змінити культуру групи, але не забувайте про те, як культура змінить вас».


Ось запитання, які слід досліджувати під час оцінки корпоративної культури компанії:



· Яким є корпоративне керівництво? Сьогодні працівники покладають великі надії на своїх лідерів. Керівники та менеджери мають бути прозорими, скромними, щирими, повністю присутніми та відкритими для своїх співробітників. Сучасні фахівці готові залишити свою роботу в пошуках лідерів, якими вони захоплюються.



Дослідження 2021 року, опубліковане в MIT Sloan Management Review під назвою 10 Things Your Corporate Culture Needs to Get Right, показало, що три головні речі, які працівники шукають у культурі, стосуються їхніх лідерів. Найважливіше, щоб співробітники відчували повагу та підтримку, а також, щоб лідери «жили основними цінностями».



· Атмосфера напружена чи розслаблена? Жоден стиль управління не підходить кожному співробітнику, і кожен хоче знайти свій ідеальний варіант. А сьогодні, коли рівень вигорання досяг історичного максимуму, більшість зовсім не терпітимуть агресивної культури.


· Чи активно компанія бореться з упередженнями щодо сексизму, расизму й інших форм дискримінації? Не кожна фірма це робить.


· Чи збігаються цінності компанії з вашими? Багато співробітників зі зрозумілих причин стурбовані впливом своєї галузі на навколишнє середовище або корпоративною політикою, яка впливає на незахищені спільноти. Переконайтеся, що обрана вами компанія відповідає цінностям, які для вас важливі.


· Дозволяє компанія працювати з дому чи вимагає, щоб усі приходили в офіс? Багато працівників звільняються, тому що вони надають перевагу роботі вдома, а роботодавець не дозволяє цього. Коли у квітні 2022 року генеральний директор Apple Тім Кук оголосив про гібридне повернення до офісної політики, почалися протести. Якщо ви хочете працювати вдома або надаєте перевагу гібриду, шукайте компанію з гнучкою політикою роботи.



В компанії якого розміру я хочу працювати?


Ви хочете знайти компанію, яка не надто велика та не надто мала, а саме те, що вам потрібно. Яка ця ідеальна компанія?


Чи уявляєте ви велику багатонаціональну компанію, яка має сильний та визнаний бренд, яка, швидше за все, стане місцем, де ви зможете залишитися та з часом побудувати свою кар’єру? Або ви надаєте перевагу компанії середнього розміру з іншою атмосферою? Можливо, ви бачите себе в стартапі, в якому можете стати частиною чогось нового, цікавого та керованого невеликою командою? Подумайте, що для вас найкраще — довгострокова стабільність або короткостроковий азарт і ризик.


Чи зможу я там досягти успіху?


Запитайте себе нарешті, як ви можете визначити, чи дозволять вам компанії, на які ви збираєтеся звернути увагу, досягти успіху.


Дізнайтеся, які існують можливості для просування. Подивіться на рівень зарплати та на те, чи відповідає він вашим очікуванням. Запитайте про середній термін перебування співробітників у компанії: чи була велика плинність кадрів, чи працівники, як правило, залишаються в організації надовго? Подивіться на кар’єрну траєкторію команди лідерів.


Всі ці запитання слід поставити й отримати відповідь до того, як ви зосередитеся на пошуку роботи. Вони визначать цілі для вашого професійного маршруту. Як пояснює Кріс Ковалевскі, директор із розвитку Compass Group: «Важливо входити до компанії з позиції сили. Запитайте себе: «Чи підходить ця компанія мені? Чи буду я там процвітати?». Заходьте з широко розплющеними очима».


136 переглядів
bottom of page